torsdag 6 maj 2010

Det är mycket hyresgästföreningen på tapeten just nu

Trots alla ja-sägares eventuella protester så är jag beredd att hålla med "anhängare med insyn" på en punkt. Och det är, som jag ser det, att HGF gjort mycket bra insatser när det gäller att stödja hyresgäster. Det som varit svårast för mig att inse med tiden och som bidrar till att jag befinner mig där jag är just nu, som ordförande i en bostadsrättsförening, är att världen runt om mig förändrats radikalt. Så har också världen runt HGF, men jag upplever att de agerar som om inget har hänt. Vi är med i EU, HGF centralt har gått med på ett avtal gällande hyrorna som HGF:s egna företrädare menar betyder kraftigt höjda hyror i innerstaden på några års sikt. Vi har en regering i landet och i staden som förespråkar utförsäljningar av verksamheter. Det är i detta sammanhang som all misstänksamhet gentemot HGF:s egentliga syften börjar florera. Misstänksamheten handlar ju om makt och pengar. Det inser alla att om det ombildas en massa fastigheter till bostadsrätter så påverkar det intäkterna för HGF. Med ett litet överslag så skulle det betyda att HGF förlorar ca 650 000 kr om året om Skottet 2 och Svärdet 9 ombildas. Då räknar jag först på 800 kr per lägenhet och år som går från värden direkt till HGF oavsett medlemsskap(ca 500 i båda fastigheterna) + ca 250 000 på förlorade medlemsavgifter om ungefär hälften är medlemmar i HGF. Det motsvarar ungerfär 1,6 tjänst på HGf om man har en lön på 23000 kr/månad. Den förlusten går att förstå, men andra organisationer får anpassa sin budget och sin personal och ta ny ställning till vad man ska inrikta sig på när det händer viktiga strukturförändringar i samhället runt oss. När det gäller HGF:s makt så är det, enligt min mening, maktmissbruk att frångå de demokratiska principer som tagits fram för ombildningar genom att vara ombud för stämningar oavsett vad man anser om dessa demokratiska beslut. Man har ju också anledning att misstänka någon form av maktkamp mellan HGF central och HGF i Stockholm och kanske särskilt innerstadsföreningarna. Maktmissbruket hamnar ju också i fokus när förtroendet för stämningens relevans kan ifrågasättas. Nej, låt en hyresgästförening vara just en hyresgästförening som förhandlar hyror och tar tillvara hyresgästers intressen oavsett vilken sorts värd de har. Det ingår väl inte i HGF:s agenda att bestämma vilka hyresvärdarna ska vara. Tänk om som andra organisationer får göra. När medlemmarna lämnar av olika anledningar så får man dra sig tillbaka och fundera över verksamhetens relevans i nuet eller hur man ska nå nya grupper eller om man ska ändra sin inriktining. Just nu uppfattas HGF av många i innerstan som föreningen som aktivt jobbar emot ombildningar genom att stämma bostadsrättsföreningarna. Är det ett agerande som främjar dem i det syfte som deras egna stadgar säger? Jag tror inte att denna strid för pengar och makt gynnar dem i längden.
PS. Enligt vår advokat har våra stämmare fått respit att svara till den 17 maj.

19 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag är granne i Skottet 2 som med intresse kollar er hemsida.
    Håller med till fullo och må förnuftet segra.
    mvh Kjell Simenstad, Ringägen 45A.
    Inte anonym men vad fylla i?

    SvaraRadera
  2. Hej Kjell!
    Om du vill skriva ditt namn istället för Anomym sa: så ska du klicka på Namn och webbadress men du fyller bara i namnet.

    SvaraRadera
  3. Kjell Simenstad6 maj 2010 kl. 19:02

    Tack, Ringvägen

    SvaraRadera
  4. I Skottet har ju HGF dragit tillbaka sitt stöd till en av rättshaveristerna. Skulle vara intressant att veta hur man tänkte då. Insåg man att det var en rättshaverist man stödde och att det var bäst att snabbt försvinna från banan. Undrar om man inte snart drar tillbaka stödet till rättshaveristen i Lådkameran också. Sedan återstår återtåg i fallet Ånghästen med sina rättshaverister.

    SvaraRadera
  5. Så här står det på www.boendetrygghet.se Nyhetsbrev nr 2: Privilegier att slå vakt om
    Vi är många som förundras över Hyresgästföreningens
    genomgående ytterst
    välvilliga inställning till regeringsförslaget.
    Några få randanmärkningar till de
    framtida ”förhandlade marknadshyrorna”
    är det enda föreningen mäktat med.
    Den positiva inställningen kanske
    beror på att det just handlar om ”förhandlade
    marknadshyror” och inte bara
    marknadshyror. Förhandlingar garanterar
    nämligen funktionärerna i föreningen
    arbete, till och med välbetalt arbete. Och
    goda pensioner.
    Genomsnittslönen inom Hyresgäströrelsen
    ligger på cirka 32 000 kronor i
    månaden. Pensionsavsättningar utöver
    lagstadgade avgifter uppgår till cirka 20
    procent av lönesumman. I reda pengar
    betyder det attför varje anställd betalas
    cirka 75 000 kronor i pensionspremier
    per år utöver de lagstadgade avgifterna.
    Topparna i rörelsen har naturligtvis
    högre löner och förvånande nog är också
    pensionspremierna relativt sett mycket
    högre. För förbundsordförande Barbro
    Engman, som har en årslön på 1,2 miljoner
    kronor, har pensionspremien under
    de senaste tre åren uppgått till nästan
    en miljon kronor per år eller drygt 80
    procent av lönen.
    Förbundets högste tjänsteman tjänar i
    stort sett lika mycket men motsvarande
    pensionsuppsättning stannade vid 55
    procent för de senaste tre åren.
    Otroliga belopp, eller hur?
    Lite perspektiv på dessa siffror får
    vi genom en artikel i DN 27 april. Där
    redovisas hur stora pensionsavsättningarna
    till vd:ar i 48 stora börsbolag är.
    Pensionsavsättningarna uppgick till i
    genomsnitt 55 procent av lönekostnaden.
    För tjänstemän i allmänhet var avsättningen
    4,7 procent. Motsvarande mått
    för Hyresgästföreningen är således 83,5
    och 21,5 procent.

    SvaraRadera
  6. Åh sjutton! Man skulle kanske byta sida....:)

    SvaraRadera
  7. Det var inte illa. Man kanske skulle söka jobb hos Hyresgästföreningen. De har ju en juristtjänst ledig nu.

    SvaraRadera
  8. Någon utbildning tycks inte heller behövas...

    SvaraRadera
  9. Jag har roat mig med lite statisrik, sådant som bla brukar läggas till till grund för forskning och annat, du vet B.
    Vad gäller HGF....det som förvånar mig är att kunna konstatera är att det är överraskande många av er ja-sägare som ändå fortfrande är med i HGF.
    "En med koll"

    SvaraRadera
  10. Det förvånar inte mig lika mycket. Det är de som är medlemmar i HGF som har störst möjlighet att påverka föreningens agerande och ställa dess företrädare till ansvars när det brister. Det hoppas jag att de också gör. Det finns anledning till det.

    SvaraRadera
  11. Terjes blogg ser ut att ha försvunnit från Hyresgästföreningens hemsida. Är han också på väg att försvinna, tro...

    SvaraRadera
  12. Tack för väl valda ord Monica,

    Det blir allt tydligare att Hyresgästföreningen har en alldeles egen agenda för sin verksamhet bortom medlemsuppdraget. Den är inte längre helt tydligt till förmån för sina medlemmar, utan kretsar istället runt kampen för egen kassa och mot ombildningarna.

    Det är politik och i viss mån någon form av misshandel vi som vill ombilda utsätts för från Hyresgästföreningens sida.

    Två mycket målande exempel kan vi i Skottet 2 ge på detta.

    Som alla vet klandrar 4 personer vårt Ja-beslut från den 11:e juni 2009.

    Som ett direkt svar på detta gjorde uppretade hyresgäster i Skottet en namninsamling mot klandret och mot HGF's juridiska bistånd i tvistemålet.

    Inte mindre än 178 personer skrev på uppropet (totalt 252 boende i huset) och varav 77 även är HGF medlemmar. Skrivelsen lämnades upp till Terje Gunnarsson på HGF.

    Som väntat var det ett svalt mottagande och efter bara några dagar hade HGF gjort ett sk "Klagomålshanterande". Detta bestod i ett dåligt upprättat dokument, men som till sin innebörd meddelade att detta klagomål lämnades utan åtgärd från HGF sida.

    HGF meddelade alltså att det inte spelar någon roll vad 77 egna medlemmar vill - för HGF regionkansli ville något annat och det var att stödja 4 personer i deras klander av ja-protokollet.

    Man kan lätt ställa sig frågan om vad HGF syn på demokrati är. Hade någon annan makthavare fått ett så tydligt direktiv från sina uppdragsgivare hade man i detta läge backat.

    Direkt feedback från medlemmar är normalt väldigt uppskattat. - Men tydligen inte i detta fall.

    Ett annat målande exempel är att Skottet 2, på förslag av tingsrätten, höll en ny köpstämma för att bekräfta stödet i fastigheten för ett köp. Tingsrätten föreslog detta som en väg för att lösa tvisten utan ytterligare kostnader och tidsslöseri.

    HGF meddelade i Tingsrätten att de "inte hade någon invändning mot att detta skedde"

    Stämman hölls den 27:e april visade återigen på ett stöd stöd i fastigheten för köp. Vid stämman avgavs 176 ja-röster eller 70% för ett köp (minst 169 behövdes).

    Ändå fortsätter HGF att stödja det klander som ligger i Tingsrätten. Visst är det underligt?

    Men de båda exempel som jag skildrar ovan blir logiska om man ser det ur just realpolitiska och det ekonomiska synsättet för HGF.

    De förlorar stora pengar och mycket medlemmar på ombildningarna. Frågan är bara om man inte biter sig själv i svansen? Vad är det för anseende man bygger upp / raserar?

    Oaktat detta råder det ingen tvekan om att HGF tappat kontakten med sitt uppdrag och sina medlemmar.
    Man ägnar sig nu åt att skydda ekonomiska värden och egen kassa - och i processen förföljer man styrelser, egna medlemmar och förorsakar samhället stora kostnader.

    Hade HGF haft en integritet och känsla för rätt och fel så skulle man gå ur sitt stöd för klandrandet av Skottet, Lådkameran och Svärdet.

    Jag skulle vilja passa på att uppmana HGF att släppa sina klander i föreningarna ovan. Det finns stöd för köp i samtliga föreningar.

    Mvh

    Klas Hoberg
    Ordförande BRF Skottet 2

    SvaraRadera
  13. Är det någon som stött på galenpannorna som stämmer oss på gården?
    Är de talbara eller bara fullständigt rabiata?

    Är dialog ens möjlig?

    SvaraRadera
  14. HGF är en bisarr företeelse. En organisation som förhandlar i mitt ställe om min hyra, utan mitt mandat, ett slags tvångsanslutning för min del. Dessutom har de rätt att få betalt av mig, utan mitt medgivande, en skatteliknande avgift. Inte ens fackföreningar kan förhandla om oorganiserade i normalfallen. Med ett system med hyrestak som följer av lagstiftning, kan jag svårligen se nyttan med HGF i det sammanhanget. Det finns inget att förhandla om. Hyran följer i lag fastlagda normer. Utrymmet för förhandlingar är noll. HGF bör få sin roll reducerad till att företräda sina medlemmar i tvister mot hyresvärdar och inte ha en lagstadgad rätt att förhandla där de inte gör särskilt mycket för de pengar vi betalar till dem.

    Rent principiellt är det bisarrt att en förening tecknar avtal i mitt och andras namn. Skall vi ha en bilägarförening som förhandlar med bilhandlarna om bilpriser? Skall Villaägarna låta den föreningen förhandla fram priser på villor? I konsekvensens namn borde så vara fallet om HGF är en produkt av högsta visdom. Då skulle Mussolini vara stolt. Så såg hans vision av Italien ut. Det finns väl beskrivet i Göran Häggs biografi över Mussolini.

    Med den bakgrunden, är det eftersträvansvärt?

    SvaraRadera
  15. Så här står det på nuvarande inlägg på RS blogg.
    "Anledningen till att stämningen skickats in först nu är att det tagit tid att samla in uppgifter som styrker påståendena om oegentligheter, att vi väntat på att Stockholmshem skulle granska materialet från köpstämman samt att Isaksson & Partner inte varit tillmötesgående med att lämna information som efterfrågats."

    Notera att RS vidgår att Sockholmshem granskar stämmans resultat. Är det sannolikt att Stockholmshem har haft andra regler för sin granskning än andra, t. ex. TR? Det självklara svaret är nej. Ändå väljer tre ur RS att stämma. Anser de inte att Stockhomshem är seriösa nog, att man inte kan lita på deras kompetens eller vilja till att göra en granskning? Samtidigt eftersträvar dessa tre att Stockholmshem skall vara hyresvärd framöver. Låter det logiskt? Å andra sidan är det inte mycket som faller inom logikens ramar när det gäller agerandet från de tre.

    SvaraRadera
  16. Irriterad boende7 maj 2010 kl. 13:28

    Stämmorna granskas av:

    1. Stämmans utsedda protokollförare och justerare
    2. Oberoende kontrollant från Kilpatrick-Stockton
    3. Stockholmshems jurist

    Ändå väljer HGF och de medlemmar som stämmer att göra det. Snacka om desperation och skev syn på sina grannar.

    SvaraRadera
  17. Det finns åtminstone några personer som inte har granskat ordentligt och det är Hyresgästföreningens jurister. Det här är en riktigt, riktigt pinsam historia.

    SvaraRadera
  18. Blir inte kul för dem heller att stå med skägget i brevlådan, när allt är klart.
    Och hyresgästföreningen får också stå med skammen och får nog svårt att förklara sina handlingar.

    SvaraRadera
  19. Även i Lådkamerans fall lämnade motparten först in en mängd material till i vårt fall Familjebostäders jurister som ledde till att de bland annat begärde in kontrolluppgifter på underskrifter för fullmakter men efter sin granskning konstaterade man att allt var i sin ordning. Först då valde man från motpartens sida att skicka in klandran till tingsrätten...

    SvaraRadera