Inlägg
Namn Monica Hjorth von Zeipel
Datum 2010-05-06
Rubrik
Hyror innestan
Då jag deltog vid Södermalms Hyresgästförenings årsmöte sades det att taket för anpassning av hyrorna var 8 % under 3-4 år. Sedan kunde man lägga på den "normala" hyreshöjningen på ca 2%. Det skulle betyda möjlighet att höja hyran med 10 % per år i 3-4 år. Det blir ju väsentligt högre hyra än de 15 % på 3 år som ni talar om centralt i HGF. Eftersom jag bor på Söder så utgår jag ifrån att jag kommer att vara en av dom som får högst påslag när det gäller anpassning av hyresnivåerna. Stämmer inte det? Jag har tolkat protesterna från innerstadföreningarna mot det centrala beslutet så.
Svar:
Inlägg
Namn P-G Nyström
Datum 2010-05-07
Rubrik
Sv: Hyror innestan
Hej Monica. Det är svårt att förstå vad årsmötet menar med att förslaget leder till en årlig ”anpassning av hyrorna” på 8 % under 3-4 år, plus en normal höjning på 2 %. Jag ser inget i förslaget som ger detta resultat. Hyrorna ska förhandlas med bruksvärdet som idag.
Troligen har man missförstått ”skyddsregeln”. Jag tror att man likställt denna skyddsregel, med den s.k. ”skyddsregel” som föreslogs av Koch. Dessa skyddsregler har inget släktskap. Den ”skyddsregel” som föreslogs av Koch, innebar att hyreshöjningar årligen skulle ske så länge det fanns ”ett efterfrågeöverskott”. Detta skulle leda till att t ex Södermalm, skulle få årliga hyreshöjningar tills efterfrågan avstannar pga att människor inte hade råd att efterfråga lägenheter. Men den regeln är inte aktuell. I detta förslag ska inte efterfrågan påverka hyressättningen, utan en vanlig bruksvärdehyra ska bestämmas i förhandlingar. Denna skyddsregel innebär istället att i en enskild tvist om hyran för en lägenhet där hyresnämnden bestämmer den skäliga hyran för lägenheten till ett “väsentligt högre” belopp än tidigare hyran, ska hyresnämnden besluta att hyran under en skälig tid ska anpassas till bruksvärdehyran. Hyresgäster ska inte drabbas av hela hyreshöjningen direkt som idag utan nämnden bestämmer alltså en trappa för hyreshöjningen i som längst 10 år. Föreningens menar att denna regel ska gälla även efter ombyggnad för att inte hyresgäster ska drabbas av hyreshöjningar på 30-40 procent över natt som ske (här tog antalet markeringar nog slut)
Min nya fråga:
Namn Monica
Datum 2010-05-07
Rubrik
Sv: Sv: Hyror innerstan
Så vad blir då skillnaden på att bo i innerstan mot att bo i ytterområdena om inte efterfrågan styr någonting? Är inte läget i och för sig en efterfråge-fråga?
Min kommentar just nu:
Jag uppskattar att jag kan ställa frågor och få svar. Sedan blir jag nog förvirrad av svaren eftersom jag fått olika svar beroende på vilken sektion av HGF jag frågar. vad ska jag välja att tro på? Gå gärna in på HGF:s hemsida och debattera!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lyssna inte okritiskt på HGF utan läs vad som står i regeringens förslag i stället. Och minns hur Svea hovrätt tidigare i våras tolkade begreppet skälig hyra med hänsyn tagen till centralt läge, i enlighet med den den modell som HGF förhandlat fram för hyresgästerna i Norrköping. 1500 kr mer i månaden för centralt belägna treor! Från den ena dagen till den andra. Jag hade blivit rätt chockad.
SvaraRaderaHej Lottie-Ann! Det är väl alla dessa helt olika budskap som gör mig så förvirrad. HGF:s centrala organ borde ju vara informerad om Norrköpng. Hur förklarar dom det då? Är allt detta ett medvetet sätt att vilseleda folk. Jag väljer nog hittills att tro som du, att några bruksvärdeshyror i Stockholm som nästan motsvarar de höjningar vi haft hittills, är inte realistiskt att tro längre.
SvaraRaderaEn annan fråga som vi alla väntar på är ju såklart Hyresgästföreningen svar på hur de nya hyrorna egentligen ska bli. De menar ju på, i motsats till alla andra, att hyrorna inte kommer att förändras nämnvärt.
SvaraRaderaNHB menar på att det kommer hyreshöjningar, likaså menar ordförandena i HGF innerstaden att så kommer att ske.
NHB säger upp till 50% och Hyresgästföreningen i innerstaden ca 25% upp. I en artikel i E24 för ett tag sedan menade Barbro Engman på uppåt 40% hyreshöjningar med det nya förslaget
Fastighetsägarna står vid sidan och applåderar. Äntligen föreslås hyrestaket tas bort och de kommunala bolagen tvingas lämna över vinst till sina ägare.
Samtidigt meddelar HGF med Terje Gunnarsson i spetsen att de håller på och simulerar och kalkylerar. Men svaren låter sig dröja.
I mitt tycke skulle man ha gjort dessa analyser och modellerandet innan man lägger fram förslag. Hyresgästföreningen är skapare av "Stockholmsmodellen" och även remissinstans för propositionen för de nya hyrorna.
Att man inte innan räknat sig igenom materialet innan är för mig närmast att betrakta som tjänstefel från HGF sida.
Därtill verkar det ju faktiskt som man "mörkar" resultaten för sina medlemmar och omvärlden. Sannolikt för att man vet att det inte är fördelaktigt för Hyresgästföreningen och de som bor i hyresrätt.
Frågan alla ställer sig nu är ju: Hur länge orkar jag ta hyreshöjningar på mellan 5-10% om året?
Och med uppgörelsen om upprustning kring Järva färskt i minne kan man ju verkligen undra: Klarar jag även av hyreshöjningar för kommande rennoveringar ovanpå min redan höga (höjda) hyra?
Ombildning till bostadsrätt är en verklig möjlighet för alla att få kostnadskontroll över sina boendekostnader. För att inte tala om ekonomisk trygghet i värdet på bostadsrätten.
Illa skött alltså från HGF - och till men för alla vi som ännu bor i hyresrätt.
MVH
Klas Hoberg
Ordförande Skottet 2
For the record:
SvaraRaderaHyresgästföreningen är inte en myndighet.
De är en intresseförening som skall verka för hyresgästernas rättigheter och förutsättningar.
På den senaste tiden har man dock "affärsutveckla" sig för att rädda makt, pengar och säkra de fina lönerna på kanslien.
Detta sker genom att misshandla och förfölja ombildningar och i att så länge som möjligt dölja effekterna av sitt eget agerande i frågan om hyrorna.
Hyresgästföreningen har alltså drabbats av den alltid så närvarande girigheten och egoismen. Spelar ingen roll om folk vill ombilda eller om det ens är bra. Man ska bara rädda egna pengar och egen makt -kosta vad det kosta vill.
Så illa är det och så naken är HGF egoismen och girigheten.
Hej
SvaraRaderaEn läsvärd länk om kommande hyror!!!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/drapslag-mot-hyresgasterna_4673931.svd
En undersökning gjord av Hyresgästföreningen visar att det är betydligt dyrare att bo i en hyresrätt än i en bostadsrätt. Till exempel är månadskostnaden för en 70 kvadratmeter stor hyreslägenhet i Stockholm i snitt 581 kronor dyrare än en motsvarande bostadsrätt, beaktat ränta och inflation. Men det är en förenklad jämförelse. Om vi antar att bostadsrätten ökar i värde med fem procent per år i tio år och att köparen har en reavinst på 25 procent av köpeskillingen från en tidigare försäljning blir skillnaden enligt Hyresgästföreningen hela 5518 kronor i månaden.
SvaraRaderaI Stockholms län har genomsnittspriserna på bostadsrätter stigit sedan år 1992. Att ombilda är med andra ord en långsiktig investering för framtiden.
För det tredje så har en lyckad ombildning positiva effekter inte bara för grannsämjan i fastigheten utan för hela närområdet. Inte minst i miljonprogramsområdena utanför Stockholm, där 4000 hyresgäster har valt att ombilda, har blandade boendeformer fått stora positiva konsekvenser och är en del av integrationspolitiken.
Fördelarna med brf känner de flesta till. Vi har dessutom haft den debatten och ombildningssidan har vunnit den omröstningen. Vi behöver inte lägga mer krut på det.
SvaraRaderaVad vi däremot har blivit utsatta för är ett oprovocerat angrepp från tre sabotörer. Dessa har inte kunnat acceptera ett demokratiskt fattat beslut och att deras osakliga påståenden och propaganda inte vunnit gehör. Därför har de mält sig ur den civiliserade umgängestonen och förklarat krig mot alla anhängare av demokrati, oavsett hur man röstade. De har visat att de bara respekterar demkrati som går deras väg. Det känns igen från historien. Exemplen förskräcker.
Nej, de har inte på fötterna. Det är inte en tolkningsfråga. Deras version av tolkningen har förts fram under lagstiftningen och avvisats som orimlig av regering och riksdag. Ingen domstol kommer därför att döma mot lagen eller tolka den mot bakgrund av ett redan avvisat förslag.
När de påstår sig vilja ha något prövat för att det är osäkert, ljuger de. De är direkt ohederliga. Så nu vet ni var oegentligheterna har ägt rum och det är inte inom brf.
Nu sitter "Räddaste rädda" och gottar sig åt att det kommer ett beslut om lånetak för bolån. 85% är detta satt till och skall börja gälla den 1: juli
SvaraRaderaTvå saker slår mig direkt.
1. De (rädda packet) gottar sig återigen åt att det blir sämre för några. De riktigt myser över att de som valt en annan boendeform får sämre villkor. Sån är Räddaaktivistens människosyn.
2. Deras analys är fel. Igen. Som alltid. - Men det är väl rimligtvis ingen som lyssnar eller tror på dem längre?
85% bolånetak spelar ju ingen roll om man köper för 40-60% av marknadsvärdet. För det är det man gör vid en ombilning.
Men som sagt, Rädda gängen är ju inte kända för sin medmänsklighet, demokratiska ådra ELLER sin analys av verkligheten.
Tack för ordet
Peter
Med det nya lånetaket blir det ännu mer uppenbart vilken fantastisk möjlighet vi har fått. Den som funderar på att köpa en bostadrätt på öppna marknaden i Stockholms innerstad måste spara ihop nån halvmiljon först. Klokt i och för sig. Men det kan ta sin tid.
SvaraRaderaVi som köper av Stockholmshem slipper tänka på det, eftersom det pris vi fått understiger 85 procent av marknadspriset med mycket god marginal.
De som är emot utförsäljningar av allmännyttan brukar ofta säga att "de som vill i bo i bostadsrätt kan väl köpa sig en". Visst, det kan man tycka. Men sanningen är att inte alla kan. Och kretsen av personer som kan köpa en lägenhet i innerstan kommer att krympa när hyrestaket införs om några månader.