"Den tid när allmännyttan var till för att erbjuda goda bostäder till rimliga kostnader är i viss mån förbi."
"Regeringen har lämnat förslag om både regler för allmännyttan och regler för hyresförhandlingarna till riksdagen. De rödgröna kommer inte att ändra på dessa vid ett eventuellt regeringsskifte."
Detta har vi grundligt diskuterat på den här bloggen. Allt fler av de uttandanden som vi ja-sägare hävdat från ombildningsprocessens början ses nu i skrift i tidningar utgivna av Hyresgästföreningen. Logiska argument borde bita på de som säger nej till ombildning men tyvärr florerar känsloargumenten i form av hopp om att det ska kunna bli som det har varit. Tycka vad man vill om EU så är vi medlemmar där och då blir vi mer eller mindre tvungna att anpassa oss till bostadspolitiken i det här fallet för att istället kunna påverka EU inom andra områden. Sorgligt eller inte - så är det. Min dotter med familj bor i Norge. Där finns inte begreppet hyresrätt och har aldrig gjort. Man hyr ut till marknadspris. Det innebär dyrt i Oslo med omnejd och billigt på landsbygden. Samma sak i Danmark och om jag förstått det rätt så ser det ut likadant i hela Europa. Men jag har ju mer och mer förstått genom den här processen att logiken trots allt inte når de som kämpar för ett nej till ombildning. Är vi hjälpta av en allmännytta som måste hålla samma hyror som privata ägare i innerstan? Och att de hyrorna kommer att marknadsanpassas mer och mer hur mycket motstånd vi än gör. Så länge det är attraktivt att bo här i innerstan så kommer det att finnas människor som genom sin starkare ekonomi kommer att konkurrera ut oss till ytterområdena så länge vi inte köper själva. Med all respekt för de som av olika anledningar inte kan av olika skäl, så känns det själviskt att sätta käppar i hjulet för de som gärna önskar och vill.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Och varför måste det vara som i resten av Europa?
SvaraRaderaTill Anonym, 29 april 20:24:
SvaraRadera"Och varför måste det vara som i resten av Europa?"
Därför att Sverige och dess befolkning valt att vara medlemmar i EU med allt vad det innebär! Det kan väl knappast ha undgått någon att vi ÄR en del av Europa och av EU:s inre marknad vilket innebär en massa möjligheter men också en del förpliktelser.
T ex det osunda i att allmännyttan har varit hyresnormerande för hela hyresmarknaden under så många år. Nu lättar man på detta i lagstiftningen. Det kommer att innebära höjda hyror i bra lägen. Det är inget hot längre, bara ett faktum. Det är också förhoppningsvis den enda vägen att få fart på byggandet och mycket brådskande renoveringar av miljonprogrammen.
Det betyder att den som vill bo kvar i bra lägen, i bra bostäder i stan får börja betala vad det kostar på en "marknadsanpassad" hyresrättsmarknad. Eller göra som den kloke; verka för att ombilda till bostadsrätt och säkra sin och sina barns framtida boende till, på sikt, rimliga boendekostnader.
Varken Sahlin, Borg, Reinfelt, Odell, Wetterstrand eller ens Ohly kommer heller att lägga hinder i vägen för det som nu sker. Möjligen höjer man gränsen från 2/3 majoritet till 75% vid ombildningar för att skaffa sig politiskt alibi gentemot de väljare som lever i en svunnen tid och vägrar inse vad klockan är slagen.
mvh/ombildad, Zinkens väg.
Ja, varför måste det vara som resten av Europa. Principen för det europeiska samarbetet är att vi ska gå mer och mer emot samma lagstiftning för att så småningom få så lika villkor som möjligt. Man kan tycka vad man vill om bostadspolitiken, men principen är att svenska staten eller kommuner inte får skapa orättvis konkurrens. Det kan man ju tycka vad man vill om och själv har jag ju tillhört de som velat stödja en allmännytta med hyror som alla kan klara. Nu ser världsbilden annorlunda ut och då får man välja mellan att se den verklighet som finns runt om eller att försöka klamra sig fast vid något som är på väg bort. Sverige har ju trots allt påverkat EU positivt i många miljöfrågor som gynnar oss. Det handlar om att ge och ta. Ibland tycker jag själv att vi i Sverige ger mer än vad vi får, men så är det nog när ett land som vårt har ett bra utgångsläge i många sammanhang.
SvaraRaderaJag tycker stockholmshem är en bra hyresvärd.
SvaraRaderaDe är mest lämpade att sköta den här fastigheten.
Anhängaren med insyn
Jag tycker också att stockholmshem är en bra värd - med den kostnadsbild som är idag för hyran. Men de bestämmer inte vad hyran ska kosta i framtiden - det förhandlas fram mellan de olika parterna. Så i framtiden får man betala mer för att bo i stan, med eller utan Stockholmshem som hyresvärd. Det är en av orsakerna till att jag vill äga mitt boende och kunna påverka kostnaden.
SvaraRadera"Angivare" med insyn:-)
Jag röstade faktiskt nej till EU...Så då kan jag väl rösta nej till bostadsrätt också. Eller så kan jag flytta från innerstan, vilket börjar te sig som ett bra val vilken utgång det än blir.
SvaraRaderaSå här skriver Hyresgästföreningen Terje Gunnarsson i sin blogg i dag:
SvaraRadera"Under morgondagen kommer vi gå ut med en pressrelease om en väldigt viktig förhandlings överrenskommelse som på lång sikt kommer betyda väldigt mycket för många tiotusetals hyresgäster i regionen och kanske utanför vår region också."
Det låter ju "spännande", särskilt mot bakgrund av vad Barbro Engman skriver.
"Anhängare med insyn". Jag tycker också Stockholmshem varit en bra värd, ställt i relation till vad jag betalat i hyra. Men vi alla kommer att få vår hyra höjd avsevärt inom några år. Då blir det i längden inte ekonomiskt hållbart att hyra.
När jag blir pensionär - eller om jag kanske blir sjuk eller arbetslös före dess - då kanske jag inte längre har råd att betala min hyra. Men om det värsta skulle inträffa kan jag alltid sälja min lägenhet och köpa en billigare, få pengar över och leva ett bättre liv. Det är en enorm trygghet.
Hej Anhängare med insyn. Jag efterlyser Anhängare med utblick! Hur är det ställt med den??
SvaraRaderaJag blickar ut och ser ett område som stockholmshem äger.
SvaraRaderaHelt och hållet rädda svärdets förtjänst.
Visst är det härligt? :)
Anhängaren med insyn
Varför har inte allmännyttan klarat sitt politiska uppdrag att bygga bra och billiga bostäder till en växande befolkning? Varför är handeln med svarta kotrakt en miljardindustri och en realitet som många tvingas leva med? Varför fattas det ofattbara 50 miljarder (SABOs ebna siffror) för akuta renoveringsbehov i miljonprogrammen i Stockholm, Göteborg, Malmö och annorstädes?
SvaraRaderaKan det bero på att hyresmarknaden är en sönderreglerad marknad som i grunden är osund?
För sanningen är att svensken i hyresrätt - i förhållande till den disponibla inkomsten, betalar betydligt mindre per kvadrat än någon annanstans i Europa.
Hyrorna är för låga helt enkelt. Det saknas därför ekonomiska möjligheter (vinst) för att göra investeringar i nyproduktion och underhåll. Och alldeles oavsett man tycker vinst är "fult eller fel" så är det en ekonomisk nödvändighet för investeringar i ekonomisk mening. Kalla det "avkastning" om det känns bättre. Vinst är likafullt det som behövs om det ska byggas,
Detta är den krassa ekonomiska verkligheten, oavsett man tycker att boendet ska vara en rättighet eller ej.
Vem ska då betala kalaset i slutändan? Via generellt höjda skatter? Dvs att de 50% av befolkningen som redan äger sitt boende ska betala för dem som inte äger? Eller genom att låta folk betala för vad det faktiskt kostar att bo centralt och bra?
Hyresgästföreningens förhandlare lär inte bli några räddare i nöden i detta avseende i framtiden. Inte heller en rödgrön regering. Insikten om krassa ekonomiska realiteter är bred idag. Hyresrätten är för billig helt enkelt.
Den kloke tar därför initiativ när möjligheter öppnar sig, slår sig ihop med sina grannar, ombildar och lär sig ta ansvar för sitt boende utan att bli ett offer för den marknadsanpassning av hyrorna som nu sker.
Att låtsas som att allt var bättre förr är att vända framtiden ryggen.
Hyresgästföreningen skriver på sin hemsida om sin goda ekonomi:
SvaraRaderaKlirr i kassan för Hyresgästföreningen
2010-04-28 Hyresgästföreningen redovisar ett överskott på 66 miljoner kronor för år 2009. Bakom uppgången ligger minskade pensionskostnader och en kraftig börsuppgång. Även försäljningen av Rosenön bidrar till det positiva resultatet.
Det var ett rejält lyft som Hyresgästföreningens ekonomichef Urban Ehrenborg kunde presentera för förbundsstyrelsen tidigare i veckan. Jämfört med katastrofåret 2008 har resultatet förbättrats med 136 miljoner kronor.
Bakom förbättringen ligger minskade pensionskostnader, minskade verksamhetskostnader och förra årets kraftiga börsuppgång.
Pensionskostnaderna minskade med 19 miljoner kronor jämfört med 2008 och verksamhetskostnaderna med 34 miljoner. De finansiella placeringarna ökade med 78 miljoner kronor och då ingår vinsten från försäljningen av Hyresgästföreningens kursgård, Rosenön.
Exakt hur mycket pengar föreningen tjänade på försäljningen är dock belagt med sekretess, förklarar Urban Ehrenborg.
– Vi skrev på ett avtal med köparen om köpesumman ska vara hemlig och det gäller än, säger han.
Hyresgästföreningens ordinarie verksamhet går fortfarande back och redovisar ett underskott på sju miljoner för 2009.
Föreningen är dock stadd vid kassa och har ett sparat kapital om drygt 625 miljoner kronor. Det är betydligt mer än det mål som föreningen satt upp om en årsavgift per medlem, 491 miljoner kronor.
– Det kan svänga snabbt, det visar inte minst 2008 års börsras. Nu vet förbundsstyrelsen om att finns pengar om det skulle behövas, säger Urban Ehrenborg.
Thomas Jartsell
Det finns således utrymme för att betala skadestånd till de brf som HGF åsamkat skada genom oskäliga fördröjningar av ombildningar!
SvaraRaderaMarknadshyror är bra, då gentrifieras Söder ännu mer och RS:s medlemmar som grannar är historia. Ingen av dem lär ha ekonomi att klara av marknadshyror. Så blir vi av med dem. Vilka genier de visar sig vara. De vill bo kvar i allmännyttan i Svärdet, men blir av marknaden tvingade att flytta till förorten. Det är nästan värt att stoppa ombildningen bara för att få se det hända.
SvaraRaderaAlla civiliserad samhällen styrs av marknadsprissättning. Reglering skapar godtycke och fiffel. Det är bara bra att den sista ransoneringsregleringen från andra världskriget upphör. Vi behöver inte alls ha det som i Europa i övrigt. Vi bör ha det bättre, ännu mer marknad för fria individer.
SvaraRaderaAnhängare med Insyn - vad betyder det? Anhängare till vad och insyn i vad? Klart är i alla fall att du inte har förmåga, utbildning eller kompetens att avgöra vem som är bäst lämpad att förvalta fastigheten.
SvaraRaderaLustigt att du har den religiösa hängivenhet till Stockholmshem som hyresvärd, medan du inte visade någon tilltro till deras godkännande av stämman. Lite skevt! Å andra sidan är inte logik er starka sida, i RS. Vad gör det, ni har ju gjort det till en vana att förlora.
Vi hålls på halster ett tag till. Citat från Terjes blogg:
SvaraRadera"Pressreleasen som jag utlovade till idag på gårdagens blogg är klar men publiceras kommande måndag. Ämnet är hett och informationen berör massor av hyresgäster."
Vad ska Hyresgästföreningen komma med? Ska de gå ut med att de nu tar sitt förnuft till fånga och slutar terrorisera de som vill ombilda i sista stund för att undvika de nu oundvikliga marknadshyrorna?
Eller ska de redovisa på ett sakligt sätt redovisa innehållet i regeringens proposition och vad det faktiskt innebär för hyresgästerna i form av kraftigt höjda hyror.
Alltför många slukar den lugnande informationen från Hyresgästföreningen med hull och hår. De förtränger att det faktiskt är riksdagen som bestämmer och domstolarna som dömer efter de lagar riksdagen antagit.
Alla som är läskunniga och har kännedom om var man kan hitta objektiv information förstår att det ser mörkt ut för hyresgästerna i framtiden. Låt oss för guds skull köpa våra lägenheter innan det blir för sent!
"Hyresgästerna kommer att tvingas att
SvaraRaderasänka sin levnadsstandard och det kommer
att bli starka rörelser för att flytta
till mindre bostäder, för alla de som inte
kan ta sig ur denna utveckling genom att
omvandla sina bostäder till bostadsrätt."
Ovanstående citat är hämtat från "Nätverket
för Hyresgästernas boendetrygghet" nyhetsbrev som går att läsa i sin helhet på Hyresgästföreningen södermalms hemsida under rubriken aktuell debatt,"OM HYRESBOENDE".
http://www.sodermalmsforeningen.se/
Alla rapporter överdriver bara.
SvaraRaderaVi i Rädda Svärdet är inte oroliga.
Vi står starka och segervissa.
Anhängaren med insyn
Segervissa? Vad är det för "seger" ni är ute efter? Att vinna i TR? Prestige? Att ge starka grannar som inte tycker som ni en känga?
SvaraRaderaInte kan ni väl ändå kalla det en "seger" att bli kvar som hyresgäster med de hyreshöjningar som väntar. Pyrrhusseger, finns det något som heter.
Vem är det som talar för Rädda Svärdet klockan 02.51 valborgsnatten? Jag tvivlar på att alla i RS ställer sig bakom det du säger. Det finns nog vettiga människor bland RS också. Annars skulle alla i detta nätverk solidariskt skrivit under stämningsansökan.
Det här är den gemensamma ståndpunkten från s,v och mp när det gäller ombildningar:
SvaraRadera"Vi vänder oss emot den omfattande ombildning av hyresrätter till bostadsrätter i
framförallt Storstockholm som minskat mångfalden i boendet. Förfarandet vid
ombildning av hyresrättslägenheter till bostadsrätter behöver bli tydligare och mer
rättssäkert. Bostadsrättsföreningar ska inte kunna köpa en fastighet om inte minst tre
fjärdedelar av de boende röstar för att så ska ske. Det behöver införas en begränsning
av antalet omröstningar inom en avgränsad tidsperiod och förstärkningar behöver
göras för att öka förtroendet för att allt går rätt till under processens gång. En opartisk
funktion såsom notarius publicus ska delta på föreningsstämmorna för att öka
rättsäkerheten. Länsstyrelserna ska kunna stoppa ombildningar av allmännyttiga
hyresrätter till bostadsrätter om fastigheterna säljs under marknadspris."
Se hela dokumentet:
http://www.rodgron.se/wp-content/uploads/2010/02/100202%2520R%25C3%25B6dgr%25C3%25B6n%2520bostadspolitik1.pdf
Om oppositionen vinner valet och driver denna politik jag mycket svårt att tro att resultatet skulle påverka den process som pågår här i Svärdet 9.
Det kommer ta åtskilliga år innan alla de frågor som uppkommer har behandlats i nödvändiga instanser.
En utredning måste enas om i vilka fall man kan tala om att en fastighet säljs "under marknadspris". Den frågan är mycket komplicerad. Visst ser det billigt ut när man visar vad priset lägenhet för lägenhet och jämför det med marknadspriset för lägenheter. Men marknadspriset för fastigheter är något helt annat. Det är en helt annan marknad. Man kan inte jämföra äpplen och päron. Där får experterna verkligen något att bita i.
Förslaget att att begränsa antalet omröstningar i en bostadsrättsförening är, såvitt jag kan se, helt omöjligt att genomföra.
För det första strider det mot vår föreningsfriheten i vår grundlag. För det andra är Sverige genom sitt medlemskap i EU bunden av den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheter och de grundläggande friheterna som innehåller bestämmelser om mötes- och föreningsfrihet. Utövandet av dessa rättigheter får inte underkastas andra inskränkningar än sådana som är föreskrivna i lag och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn till den nationella säkerheten eller den allmänna säkerheten, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.
Skadetsåndet som vi i brf får från er stämmare, kommer att tas ut av den av er tre som ev. har pengar. Vi kan pungslå den vi vill av er. Det är innebörden i att vara solidariskt ansvariga. Frågan är om den av er som har pengar är villig att slänga bort hela sitt sparkapital i skadestånd, när åtminstone en av er tre är utan utmätningsbara tillgångar och inte riskerar något. Kul att betala för andra, eller hur?
SvaraRaderaRäddanätverken är nog till övervägande del bestående av förhärdade kommunister. Hur skall man annars kunna förklara deras brist på förståelse för gällande lag och för demokratiska spelregler. Räddanätverken läser lagen som Fan läser bibeln. Exemplet från Svärdet med hur de förvränger begreppet "folkbokförd" är ju symptomatiskt. De har ingen förståelse för rättsäkerhetsprinciper och demokrati. Räddanätverken ljuger om styrelsemedlemmar och intygar osant. Med allt dett i åtanke, är det inte annat att vänta från förhärdade kommunister. Det är 1 maj idag, kamrater!
SvaraRaderaOm RS är segervissa, beror det bara på att de inte tänker föra kampen med lagliga och demokratiska metoder. Kan det bero på att de inte har en demokratisk grundsyn?
SvaraRaderaHar någon påstått att ni är oroliga? Inte vad jag kan se. Samtidigt är ju er brist på oro inte direkt någon garanti för att ni har förstått saken rätt. Vi har ju sett hur ni tresonerar och det inger ju inte direkt något skäl för oss att vara oroliga heller. Så någon av oss har fel. Mot bakgrund av att samtliga oberoende instanser har gått på BRF:s linje, är det inget som talar för RS.
Nu har linjalens partisaner börjat sprida felaktigheter igen. Deras redogörelse för den oberoende observatörens roll, visar att de inte begriper rollfördelningen och ansvaret i privata sammanslutningar. Symptomatiskt.
SvaraRaderaSegervissa i RS!? Ha, ha! Det var Hitler i bunkern i Berlin också. Någon som kan se likheter?
SvaraRaderaAnonym 30 april 2010 09.31
SvaraRaderaDu frågar varför Allmännyttan inte fullgör sitt politiska uppdrag med att bygga bostäder. Det gör dom, men byggandet kringgärdas av nya regler, borttagna regler och vilka har ordnat med det? Jo, politikerna. Så det är dom du ska bråka med.
Klart allt offentligt ekonomiskt stöd till hyresrätter skall upphöra. Det otillbörligt gynnande. Samma principer skall gälla där som för Ericsson, ABB etc. Sista planekonomiska bastionen nedmonteras. Hurra för 1 maj!
SvaraRaderaJag tror ni är rädda för att förlora.
SvaraRaderaVi i Rädda Svärdet är inte det. Vi kommer vinna!
Härliga besked på 1 maj om hyresrätten. Det kommer bli toppen. Idag var det verkligen vår dag.
Rösta rätt, rösta rött.
Anhängaren med insyn
Ok, men vad sa man
SvaraRaderaLars Ohly lovar satsa miljarder på att bygga nya hyresrätter, försvara allmännyttan och försvåra ombildning.
SvaraRaderaJa, det kan man säkert gå till val på. Kanske till och med vinna. Vård, skola omsorg - och billiga hyresrätter i innerstan till alla!
Men jag antar att det är den ideologiska kampen du syftar på när du säger att ni kommer vinna. För jag en ny politik kan inte påverka processen i tingsrätten.
lägg ner, fattar du inte att någon driver med dig, det här har blivit värsta chatten!!
SvaraRaderaDom här tre filurerna som representerar nej till allt, sitter ju bara och garvar ihjäl sig.
Dom har väl aldrig brytt sig om grannsämja och att dom är en minoritet i kvarteret.
Dom dyrkar sh och tycker det är kul att vara solidarisk med ??
Dom har inget egenintresse att förbättra våran tjusiga gård eller att själv kunna påverka sin omgivning, boende och eller hyra.
Dom är bara tacksamma,, mmmm
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaMed anledning av Lars Ohlys löften om byggande av hyresrätter i sitt 1:a majtal. Han lovade 500 miljoner för 2011 och ytterligare minst lika mycket för 2012.
SvaraRaderaSeriöst kan man då räkna på detta. Hur många lägenheter med "rimliga hyror" kan byggas för dessa pengar t ex i Stockholms innerstad när priset på fastighetsmarknaden vid en ombildning, d v s det faktiska värdet på en fastighet, ligger runt 25.000 per kvadrat?
Ett exempel är att priset vid ombildningen av 360 lägenheter vid Zinkens väg var 750 miljoner. Att producera ca 400 lägenheter lär alltså kosta minst en miljard. Möjligen lite billigare i ytterförort.
Detta är alltså vad de stora löftena handlar om. Några hundra nya hyresrätter, Inte mer. Dessutom ska detta fördelas över ett antal stöder. En miljard är alltså mycket lite pengar i sammanhanget.
Verkligheten är brutal. Det KOSTAR att bygga och bo, oavsett upplåtelseform. Så länge inte människorna är beredda att ta kostnaderna så stapplar hyresmarknaden vidare med skriande akuta underhållsbehov i miljonprogrammen, miljarder som göms i svarta kontrakt på grund av bostadsbristen, toklåga hyresnivåer - det s k bruksvärdet, som sätts av allmännyttan och som fungerar som broms för fortsatt byggande osv osv. En konstgjord marknad helt enkelt. Med rullande underskott.
Nu är detta på väg att förändras i lag. I klartext betyder det obönhörligen höjda hyresnivåer för bra centrala lägen. Att Lars Ohly i sitt 1:a majtal inte berörde just detta är symptomatiskt. Han, precis som de andra i den rödgröna oppositionen, har insett att den ekonomiska bärigheten måste fungera. D v s att människor faktiskt får ta kostnaderna för sitt boende. Subventionspoltiken kommer inte att bestå på fastighetsmarknaden.
Den kloke, oavsett vad han eller hon röstar på, inser vad klockan är slagen och överväger en ombildning när möjligheten finns.
Hyresgästföreningens egna skrifter har citerats vid mer än ett tillfälle och aviserat att även om det blir en rödgrön regering så kommer inte avtalen kring hyror i framtiden att ändras utan de privata värdarna kommer från 1 jan 2011 att vara aktiv part i förhandlingarna. Rubriken på det här inlägget talat sitt tydliga språk.
SvaraRaderaOm s, v och mp:s ståndpunkt:
SvaraRadera"Länsstyrelserna ska kunna stoppa ombildningar av allmännyttiga
hyresrätter till bostadsrätter om fastigheterna säljs under marknadspris."
Snacka om slag i luften och tomma löften!
Sanningen är att alla ombildningar i Stockholm efter valet 2006 har skett till vad allmännyttan och oberoende värderingsmän ansett vara ett korrekt pris. Priserna har inte ens gått att förhandla. Det har varit "take it or leave it" som gällt. Detta vet samtliga opositionspartier och hyresgästföreningen. Priserna på fastigheterna har i flera fall legat över jämförbara fastighetsaffärer på den öppna fastighetsmarknaden. Att det sedan kostar mer idag att köpa en borstadsrättslägenhet än var föreningarna betalat för fastigheterna är en annan sak, och en helt annan marknad. Det är bostadsrättföreningarna som köpt och äger fastigheterna. Medlemmarna äger inget annat än sitt bostadsrättsbevis. Och naturligtvis även det kapital som finns bundet i detta.
En rödgrön opposition kommer möjligen - rätt eller fel, att höja majoritetsgränsen till 75% anslutning vid framtida ombildningar. Men man kommer inte att lagligt kunna sälja fastigheter till annat än de priser som gäller och förhandlas på en öppen fastighetsmarknad. Allt annat förutsätter förstatligande och tvångsinlösen och det kommer aldrig att ske hur mycket Lars Ohly än gaparoch lovar.
Att vara klok och inse spelets regler och ta till sig den nya kartbilden är vad som gäller idag. Allmännyttans hittillsvarande subventionerade undantagstillstånd på hyresmarknaden är snart historia.
I den meningen kommer verkligheten att radera ut de dumheter och de barnsliga hyss som RS håller på med. Om tio år är deras nuvarande dumheter på sin höjd ett skämt över en kaffekopp.
När räntorna stiger, vilket de kommer göra, kommer det inte att vara fördelaktigare att bo i bostadsrätt jämfört med hyresrätt.
SvaraRaderaDet har Rädda Svärdet fattat.
Efter valet kommer dessutom rotavdraget gälla hyresrätter också.
Anhängare med insyn
*skrattar* Rena sandlådan från RS, men drömma kan man...
SvaraRaderaaha, och när stiger räntorna då???
SvaraRaderaFördelaktigare måste vara en definitionssak?
Du menar att det är vi skall vara tacksamma att få betala hyra varje månad till StHem, och få vad då?
Betala högre hyra varje år och få sämre service, och inte få vara med att påverka sin närmiljö, är det fördelaktigt??
" Efter valet kommer rotavdraget gälla hyresrätter också"... Så bra!!
SvaraRaderaDå kan du som väljer att vara hyresgäst också få dra av halva hantverkskostnaden om du lägger in nya golv, kaklar badrum etc. När du sedan flyttar jublar naturligtvis värden eftersom han slapp kostnaden. Som hyresgäst får du nämligen ingenting när du flyttar.
Att räntorna kommer att stiga är alla överens om. Ingen går seriöst med i en ombildning utifrån att nuvarande räntenivåer skall vara för evigt. Å andra sidan är det nu ett gyllene tillfälle att binda räntan för lång tid till mycket rimliga nivåer. Det är klart att det är dyrare med bostadsrätt. Du får själv stå för nya vitvaror, tapeter etc etc. Men på sikt, över en period av ett antal år är det det avgjort den bästa affär man kan göra. Därtill är det ett mycket klokt sätt att spara. Ingen tror på fullaste allvar att inflationen kommer att äta upp värdet av en bostadsrätt i centrala Stockholm över tid. Det sker först när svensk BNP backar över ett antal år och massarbetslösheten biter sig fast. Så är det inte idag, har inte varit sedan 30-talet och lär inte bli alldeles oavsett vilken regering vi får i höst. .Däremot kommer väsentligt höjda hyror i innerstan att vara en realitet redan nästa år. Det är inget hot längre. Det är färdigt i lag och som förhandlingsförutsättning.
Om detta väljer RS att hålla käften. Det gör inte ens Hyresgästföreningen centralt längre.
Det är inte bara ett försök att torgföra en doktrin om allmännyttans välsignelse , det tyder också på sviktande omdöme, låsningen vid en fix idé och på uppenbar okunskap om sakernas tillstånd.
Tänkte precis gå in och länka till den sida som finns på Ånghästens hemsida under rubriken "Hyresrätt vs bostadsrätt". Där har Hyresgästföreningen själv gjort en jämförelse där man kom fram till att det var utan tvekan fördelaktigare att satsa på bostadrätt istället för hyresrätt på ett par års sikt. Till min stora förvåning fungerade inte länken längre, Hyresgästföreningen har TAGIT BORT den. Beror det på att de inte vill skylta längre med den undersökning de själva har gjort som undergräver hyresrättens trovärdighet?
SvaraRaderaKalla dig för vad du vill Cecilia, socialist eller något annat. Associerar du dig me RS, signalerar det en viss demokratisyn. Om du sedan vill kalla dig för socialist så kör, men demokratisynen är vad den är.
SvaraRadera