onsdag 21 juli 2010

Om hur vi förhåller oss till stämmarna

Jesper skriver en mycket bra kommentar kring de som stämt oss och hur vi ska förhålla oss till dom. Han skriver också att de måste ta ansvar för vad de har gjort även om HGF har en stor roll. Jag håller verkligen med om det som Jesper skriver även om jag tror att HGF spelat större roll än vad Jesper anser. Jag tror inte att det är tillfälligheter att det är 10 föreningar som blivit stämda. Iskan över den process som varit bör få uttryck på bloggen, skriver Jesper. Ja, det är de öppna uttrycken jag vill ha. Jag känner mig däremot emellanåt besviken på de uttryck som gjorts här på bloggen med olika typer av tillmälen och nedvärderande tilltal. De vill jag inte ha. Det leder ingen vart annat än aggressioner. Däremot uttryck för sakargument som stämmarna orsakat oss och därmed ilska eller vad det nu är för känslor man har tycker jag bara tillför oss nya tankar. Att bara hänvisa till "rättshaverister", "kommunister" eller vad det nu kan vara känns inte OK. Så det är den där balansgången mellan att ha rätt att uttrycka sin ilska samtidigt som det är viktigt att inte göra personliga påhopp eller generella förnedrande uttalanden det handlar om att uppnå. Det gäller ju också att skaligt beskriva hur man blivit drabbad.

38 kommentarer:

  1. Skillnaden på att binda lån nu jämfört med för ett halvår sedan är ca 0,5 procentenheter.
    Ta föreningens köpeskilling, multiplicera med 0,5 procent och du får fram en hiskelik summa pengar i fördyring på årsbasis.
    Den extrakostnaden tvingas vi medlemmar betala. Vill vi verkligen det?

    RS har hela tiden framhållit att de är vuxna människor som är fullt medvetna om vad de ger sig in på. De kan inte bli förvånade om vi kräver kompensation.

    Det här är inget påhopp, bara ett torrt konstaterande.

    SvaraRadera
  2. Som man bäddar får man ligga, sorry.
    Plus hyreshöjningar...

    SvaraRadera
  3. Hej,

    Jag undrar om vi kan kräva kompensation för ekonomisk förlust om ni inte får en dom i målet?

    SvaraRadera
  4. RS har nog aldrig kalkylerat med att betala något. I de fall de blir personligt betalningsansvariga hamnar antagligen bara ett skuldbelopp hos Kronogden. Var det inte så att de redan hade skulder eller en låg pension, eller hur var det?

    SvaraRadera
  5. Ja det är ju egentligen för jäkligt att man inte kan glädjas istället för att behöva bry sig en sekund till åt dom så kloka grannarna i rs.

    Men men, som någon skrev innan, "dom var mycket väl medvetna om vad som skulle hända och/eller kunna hända, så den konsekvensen kan väl inte någon ta ifrån dom, eller deras framtida ansvar som goda grannar.

    Synd att spilla tid på dom, men det vore intressant att få en kalkyl på fördyringen och ränteskillnaden för hela föreningen.
    Och då menar jag inte för varje enskild hyresgäst utan det stora lånet.

    Efter det kan man åtminstone diskutera det med övriga hyresgäster.

    Någon som kan räkna ut fördyringen? med en halvårs försening??

    SvaraRadera
  6. Om man tittar på det erbjudande som SEB gett oss så kan det vara så att vi inte förlorar någonting på Föreningslånet. Erbjudandet innebär lägre ränta än tidigare om man binder lånet på längre tider. Den ekonomiska planen bygger på en ränta på 4%. Om vi binder på 5 och 10 år så kommer vi under 4 %. Det är främst de privata lägenhetsinnehavarna som förlorat på dröjsmålet beroende på vilka bindningstider man tänkt sig.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker i alla fall, även om stämningen återtagits, att BRF skall yrka på dom i målet. På så vis har föreningen, men också medlemmarna något att luta sina anspråk mot.

    //Jesper

    SvaraRadera
  8. Föreningen tjänar ENORMA belopp på att ha lånet löpande just nu och där är skillnaden mycket stor jämfört med för ett halvår sedan.
    Det handlar nästan om en miljon kronor för medlemmarna på det första året!!!
    Vem tycker ni ska betala det? Vi?

    Vore intressant att höra om medlemmarna tycker att stämmarna ska få kosta oss så mycket utan att vi bryr oss.

    Obs, det här är inget påhopp.

    SvaraRadera
  9. Är det någon som uttalar sig här som har någon som helst koll på hur en skadeståndsprocess i Svensk Domstol går till?
    Inte jag i alla fall.

    Men jag misstänker att det är DYRT samt att utfallet inte är garanterat.

    Nu, i höst, ska vi alla (som ombildar) tillsammans köpa en STOR fastighet i Stockholms Innerstad.

    Förutom våra lägenheter köper vi även:
    En inte obetydlig samling hyreslägenheter
    Ett stort garage
    Två (tycker jag) rätt stora lokaler där det bedrivs verksamhet

    Allt detta (vilket i princip är ett relativt stort företag) ska vår valda styrelse ta hand om.

    De kommer att få mycket att göra, jag lovar.

    Hur arg jag än har varit föredrar jag att ha en styrelse som blickar framåt och utgår ifrån NU!

    //Roger

    ps
    Oroa er inte för någon halv procents ränta hit eller dit.
    Ni får nu chansen att kliva in på Stockholms bostadsmarknad med en god marginal till marknaden. Var glada över det istället. Vi är alla vinnare!

    SvaraRadera
  10. Jag håller med Roger. Dessutom är det lite synd om RS som agerat mot bättre vetande, förmodligen vilseledda av HGF. RS har visserligen hävdat att de är vuxna människor väl medvetna om vad de gett sig in på, men nu har det ju visat sig (vilket alla vi andra visste) att de var helt fel ute.
    Se framåt! RS har nog med skammen att de omyndigförklarat sig själva. Jag tror också att vi ser början till slutet på HGF. Allt fler medlemmar inser att HGF numera i första hand agerar för sin egen överlevnad. Det kan aldrig hålla i längden.

    SvaraRadera
  11. RS har varit medvetna om vad de gjort. Nu är det dags att utkräva ansvar.

    De har åsamkat oss miljonkostnad. Ska vi betala det?
    Absolut inte!

    Låt vår advokat jobba vidare åt föreningen. Nu är det RS tur att få svettas.

    SvaraRadera
  12. Som sagt, yrka på dom i målet. Då är det aldrig något snack sedan. Den som vill kan sedan, med domen i ryggen, driva en egen skadeståndsprocess.

    Blicka framåt måstye vi göra, men vi har en del från historien att reda upp. Utan att det sker, kan inte all vara med på resan framåt och det vill vi ju alla vara.

    //Jesper

    SvaraRadera
  13. Det känns inte alls orimligt att kräva RS på mellanskillnaden mellan hyror och boendekotsnad BRF under den tid som rättsprocessen pågått.

    De borde, om ny HGF inte gjorde det, informerat sig om risken för ekonomisk skadestånd.

    Så är svensk lag - man kan inte hävda "jag visste inte". Man ska veta.

    Har det nu kostat föreningen en eller ett par miljoner så bör man naturligtvis yrka på att få ersättning för den ekonimiska skada som RS åsamkat er.

    tillträd - och sedan tar ni dem till tingsrätten.

    SvaraRadera
  14. Ja, men dom har ju inga pengar. Dom kanske kan jobba av skulden? Till exempel med trädgårdsskötsel och sköta städningen av trapphus och gemensamma utrymmen? Styrelsen kan väl förhandla med dom!

    SvaraRadera
  15. Jag håller med ånghästare.

    Det verkar finnas ett stort stöd för ett sånt tillvägagångssätt.

    SvaraRadera
  16. Jesper, kan man kräva en dom trots att vi inte haft någon förhandling? Ingen har ju inför domaren fått tala för sin sak.

    SvaraRadera
  17. Anonym sa...
    Ja, men dom har ju inga pengar. Dom kanske kan jobba av skulden? Till exempel med trädgårdsskötsel och sköta städningen av trapphus och gemensamma utrymmen? Styrelsen kan väl förhandla med dom!

    _-----------------


    Mnja - några "straffångar" lär ni inte få. Eller vilja ha för den delen heller.

    Men när det gäller skadeståndet kan ni gå på alla eller en. Den som har mest pengar efter en UC skall ni såklart gå på. Sedan får den "RS person" som ni får pengarna av gå till sina andra vänner och kräva dem på pengar i sin tur.

    Att ni lidit ekonomisk skada råder det INGET tvivel om.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  19. Att de drog sig ur innan tingsrätten ska inte innebära att de ska "komma undan" ansvar för sina handlingar.

    Vi får stämma dom om vi behöver en dom i så fall.

    En av dom är väl bankrutt, men andra i RS har ju sagt att ekonomin inte är något hinder så då ska det finnas ersättning att hämta.

    SvaraRadera
  20. Vi har diskuterat exakt samma fråga i vårt fall. Det är många som är väldigt förbannade och vill antingen av ekonomiska eller moraliska skäl utkräva skadestånd. I vårt fall finns det dessutom dels en dom, som nu vunnit laga kraft, och dels är motparten en enskild person.

    Jag diskuterade formerna för hur en sån process skulle gå till, och fick förklarat för mig följande.

    I vårt fall föreligger onekligen goda skäl (men långt ifrån solklara), för att driva och tillerkännas skadestånd utifrån det som diskuterats, i form av liden ekonomisk skada.


    - Man får bära sina egna kostnader för juridiskt ombud (om man inte tillhör den lilla minoritet som är kapabla att kompetent föra sin egen talan) och man har som jurist i Sverige inte möjlighet att åta sig fall enbart på provision (om nu någon undrade).
    - Även om du vinner en skadeståndsprocess får du bära dina egna kostnader tills du fått pengar tillbaka från motparten.
    - Nivån på tilldömda skadestånd i Sverige är traditionellt låg, just för att inte (tänk USA) uppmuntra till skadeståndsprocesser "i onödan".
    - Om det inte finns några pengar hos motparten så har du (tyvärr) enbart lyckats dra på dig själv egna kostnader.
    - En utmätning kan inte tvinga någon att införskaffa ytterligare inkomster som inte finns, t ex att någon ska köpa sin ombildade lägenhet för att den ska kunna säljas på exekutiv auktion och inbringa pengar.

    Jag tänker naturligtvis inte försöka tala om för någon vad de ska eller inte ska göra, utan vill bara dela med mig av den information vi fått.

    Men, baserat på detta, och det faktum att vi som förening ska vara ett föredöme som framtida hyresvärd, lutar det inte åt att Lådkameran som förening kommer att driva en skadeståndsprocess eller aktivt bistå någon medlem som vill driva en på egen hand.

    SvaraRadera
  21. Vi har redan en advokat som är insatt i vårt ärende och som skrivit i en inlaga till tingsrätten att vi kan komma att kräva skadestånd.
    Är det inte lika bra att hon får fortsätta med vårt fall?

    Är det verkligen VI som ska betala för att RS drog igång något som redan från start var utsiktslöst?

    SvaraRadera
  22. Kjell Simenstad Skottet 222 juli 2010 kl. 21:30

    Ni lyckliga som snart får köpa, vart har lyckan tagit vägen och bytts i hämnd/girighet?
    Jag kommer att bli jätteglad när vi i Skottet 2 också får köpa. Tid för hämnd får vänta, det nya köket går före.
    Bravo Monica mfl i Ånghästen.
    mvh Kjell Simenstad Ringvägen 45 A

    SvaraRadera
  23. Monica sa...
    Som jag skrivit tidigare så är det upp till var och en eller att tillsammans med andra privata lägenhetsinnehavare stämma de som stämt oss, alltså göra en grupptalan. Sedan kan föreningen välja att stämma de som stämt oss med krav på skadestånd. Då vill jag bara säga att min egen personliga ståndpunkt är helt klar. Jag upplever att vi vunnit en process som vi slagits för. Då nöjer jag mig med det. För mig är det ändå försoning som gäller. Vi ska samarbeta och skapa ett gott klimat grannar emellan, det vill jag arbeta för. Sedan är det så klart upp till medlemmarna i föreningen om de vill satsa pengar på att anlita advokat för att driva en process mot de som stämt oss. Det går att besluta om en sådan stämning ska göras vid en extra stämma eller vid ordinarie årsstämma. Som ordförande för en ekonomisk förening är det mitt och styrelsens uppdrag att ta tillvara de ekonomiska intressena i föreningen (det är ju en ekonomisk förening). Då måste man göra en bedömning utifrån de ekonomiska intressena för medlemmarna vad en stämning kan ge eller inte. Och som sagt så tror inte jag själv på att föreningen gör en sådan stämning. Dels tror jag inte att de ekonomiska vinsterna kan bli så stora och dels så tror jag att vi nu ska fokusera på vårt interna samarbete istället för vårt interna motarbetande. Jag håller med Kjell Siemenstad i Skottet. Hämnd föder hämnd och ger oftast negativa spiraler. Jag vill blicka framåt mot en bostadsrättsförening som vill skapa goda förutsättningar för ALLA som bor där nu oavsett vad de tyckt om ombildning tidigare!!!

    SvaraRadera
  24. Vi kan ju fråga vår motpart om de är intresserade av att diskutera en förlikning om de tycker tingsrätten är obehaglig (de vågade inte löpa linan ut med stämningen).
    De skulle kunna städa och rensa ogräs och på så sätt jobba av skulden.

    SvaraRadera
  25. För min del har jag förlorat ca 11500 kr på 8 mån(mars-okt) plus 1750 kr 3 mån(nov-febr) = tot 13300 kr, om jag skulle ha bundit lånet på 1 år, som jag hade planerat att göra. Jag hade kunnat lägga de pengarna till renovering....
    170 lägenheter totalt (i genomsnitt) blir 13300 kr x 170 läg = 2261000 kr.
    Jag tror att det är bättre att tänka på framtiden och glömma detta.
    En ursäkt skulle de kunna kosta på.

    SvaraRadera
  26. Bra skrivet Monica!

    Gräv ner yxorna, vi kommer aldrig åt HGF, vilka är de riktiga "skurkarna".

    Det är rätt intressant att föreningen eventuellt tjänar på det här halvårets fördröjning (genom att de bundna räntorna gått ner).

    En förening, utan reserver, kan, förmodligen, inte ha 208 miljoner rörligt (3 månaders).

    Jag känner med Kjell, vi satt själva där för några veckor sedan.
    Nu är osäkerheten kring vår situation borta.

    Det är verkligen skönt.

    Nu får vi köpa en bostadsrätt, långt under marknadspris, det känns helt fantastiskt, faktiskt.

    /Roger

    SvaraRadera
  27. Ja, faktiskt, en ursäkt (och en förklaring) hade de kunnat sätta upp på sin sida (eller delat ut i varje brevlåda, det gick bra när de försökte stoppa ombildningen).

    /Roger

    SvaraRadera
  28. Lite mer semesterpengar hade inte varit i vägen! Cirka 10.000 per lägenhet är nog ett rimligt belopp hur man än räknar. Kanske lite mindre om planerna är att bo kvar som hyresgäst.

    SvaraRadera
  29. Varför kan vi inte göra en kundenkät för framtida behov och för att kunna stoppa under näsan på hgf och andra berörda som hävdar och vet varför många vill köpa sina lgh.
    Nu när det är en förkrossande majoritet som vill, dvs klart över 50 %.

    Frågorna kan vara så enkla som, påverka sin boendemiljö, boendekostnad, rädd för stockholmsmodellen, mm. ,, Och självklart varför man inte vill köpa.

    Dags att ta reda på sanningen om brf och om det verkligen är så enkelt att alla bara vill göra ett klipp..

    SvaraRadera
  30. Såvitt jag förstår kan man kräva att domstolen avgör målet på handlingarna, d v s de inlagor som kommit in så här långt från parterna.

    //Jesper

    SvaraRadera
  31. Dom i RS som har pengar ska vi väl kunna kräva. Dom kan ju köpa och sälja bostaden. Då finns det pengar att betala skadestånd! Fast det förutsätter att dom vill göra rätt för sig.

    SvaraRadera
  32. Jörgen Andersson, Rv 39 B23 juli 2010 kl. 16:27

    Bra uttryckt Monica! Visst har det varit ett tråkigt halvår och visst har osäkerheten kring omvandlingen känts jobbig. Men nu är stämningshotet avvärjt och styrelsen kan jobba vidare med sitt uppdrag (att ge föreningen en bra start) i lugn och ro. Låt hela föreningen verka i den andan istället för att ödsla tid och energi på det som varit.

    Nu befinner vi oss alla i ett gynnsamt läge med en möjlighet att säkra vårt framtida boende från klåfingriga hyresmarknadspolitiker. Det är jag oerhört nöjd med. Att ens försöka räkna på vilka eventuella förluster som gjorts under detta dryga halvårs försening tycker jag känns vanskligt, godtyckligt och helt onödigt. Låt oss se framåt istället. Jag hoppas innerligt att jag på framtida stämmor slipper argumentera emot en motion om att föreningen ska driva en skadeståndsprocess.

    /Jörgen Andersson, Rv 39B

    SvaraRadera
  33. Det är inte mer än rätt om RS får känna av konsekvenser av sitt handlande. Tror ni de hade handlat på ett förstående sätt om de vunnit? Knappast!

    SvaraRadera
  34. Jörgen Andersson, Rv 39 B23 juli 2010 kl. 23:39

    Det handlar inte om vad RS hade gjort eller om förståelse. Det handlar om föreningens bästa för framtiden. Låt oss fokusera på att äga ett bra boende istället.

    /Jörgen Andersson, Rv 39B

    SvaraRadera
  35. Jag är visserligen nejsägare, men jag måste hålla med Monica här. Gräv ner stridsyxan och gå vidare.
    Dessutom måste jag som nejsägare ändå tycka att Monica fört en öppen debatt hela tiden och där skiljer sig ånghästens brf från andra brfer som är mer ovilliga till debatt och mer anonyma. Det ska ånghästen ha eloge för.

    SvaraRadera
  36. Anonym sa...
    Jag är visserligen nejsägare, men jag måste hålla med Monica här. Gräv ner stridsyxan och gå vidare.
    Dessutom måste jag som nejsägare ändå tycka att Monica fört en öppen debatt hela tiden och där skiljer sig ånghästens brf från andra brfer som är mer ovilliga till debatt och mer anonyma. Det ska ånghästen ha eloge för.
    -----------------

    Och cencuren och icke debatten på alla Rädda Cellers siter ska vi inte prata om

    Så mycket förtal, lögner och smutskastning som de ägnat sig åt - de borde skämmas.

    Men istället är de bara tysta. Borta. Inget ansvar där inte.

    Men på BRF sidan tar man ansvar. som alltid. Man bryr sig om grannar och vad som sker med framtiden.

    SvaraRadera
  37. Till ånghästare: Tror tystnaden på rädda-bloggarna just nu beror på sommar och kanske semester och att de flestas områden befann sig i ombildning förra sommaren och var så klart som mest aktiv då. Nej, bloggarna har enligt min mening inte ägnat sig åt förtal el smutskastning(dom jag läst -känner kanske ej till alla). Enstaka personer från bägge läger har säkert gått över gränsen nån gång.
    Hos oss var det arbetssättet vi kritiserade, vi gick aldrig till personangrepp, däremot fick vi ta emot en hel del.
    Men som jag skrev Monica ska ha eloge för hon manar alla till debatt i sakfrågan.Och att man ska respektera varandras olika åsikter.

    SvaraRadera
  38. Det finns alltid en ledsen sida oavsett om ja el nejsidan vinner. Hos oss vart det ingen ombildning men en del är fortfarande sura för det och där det blir ombildning är en del säkert besvikna. Sen finns det de som sörjer men accepterar läget och går vidare och ser framåt.
    Trevlig sommar på er nu!

    SvaraRadera