tisdag 15 juni 2010

Nu ligger NHB:s nyhetsbrev nr 4 på hemsidan under Aktuellt

Just nu hinner jag inte kommentera innehållet men det är starkt kritiskt till Barbro Engmans sätt att förhålla sig till Stockholmsmodellen. De menar att det är naivt av Hyresgästföreningen att tro att man hålla nere hyrorna i innerstan. Dessutom tolkar NHB och Hyresgästföreningen Stockholmsmodellen olika. Jag får återkomma med mina egna reflektioner senare. Era kommentarer är välkomna. Gå in på www.brfanghasten.se/Aktuellt.html

28 kommentarer:

  1. Fd medlem i HGF15 juni 2010 kl. 13:32

    Nummer 2 är en bra grund att läsa in sig på också. berättar ganska bra om kommande hyror och att Barbro tjänar bättre än de flesta VD:ar på börsbolag.

    Hon drar över 100.000 kr / mån i lön. På det en fallskärm på 2 miljoner.

    Rena rama... folkrörelsen där?

    http://www.boendetrygghet.se/Om_hyresboende_nr2-2010.pdf

    SvaraRadera
  2. A propos Barbro Engman skulle jag vilja återge ett par av mina inlägg på hennes blogg och de svar jag fått. Mina inlägg först, hennes svar sen. Det får vara max 4 096 tecken i ett inläggg.

    "Jag har följt både Barbros och Terjes blogg ett tag nu.

    Till skillnad från dig uppskattar jag Jonas inlägg där han framför kritik och ställer för hyresgästerna mycket viktiga frågor. Vad jag däremot inte uppskattar är att det sätt på vilket han bemöts, ömsom med undfallande svar, ömsom med arrogans.

    Frågorna hopar sig och många anser att Hyresgästföreningens försök till förklaringar, i den mån de existerar, inte vilar på hållbara argument.

    Från Hyresgästföreningen kommer lugnande besked om de framtida hyresnivåerna, men boende i framför allt innerstan tvivlar. Och den som har läst regeringens propostion och Svea hovrätts dom den 5 mars 2010 i mål 7637-08 förstår att det finns anledning till tvivlet.

    Många ställer också berättigade frågor kring Hyresgästföreningens agerande vid ombildningar och hur deras ombud argumenterar i domstolen.

    Varför åsidosätts de interna riktlinjerna för kvalitetssäkring för juridik flagrant i just dessa ärenden?

    Varför kontaktas aldrig motparterna innan ansökningarna om stämning lämnas in?

    Varför bereds inte ärendena med den särskilda omsorg som krävs med tanke på den intressekonflikt som föreligger mellan medlemmar som vill ombilda och medlemmar som inte vill ombilda?

    Varför argumenterar Hyresgästföreningen i domstol för att lagen ska tolkas på ett sätt som saknar stöd i förarbeten, trots att föreningen i remissvar till justitiedepartementet bevisligen var väl införstådd i lagtextens innebörd?

    Varför besvaras inte domstolens förelägganden inom föreskriven tid?

    Och - framför allt - varför bedrivs processer med Hyresgästföreningens biträde i fall där det är uppenbart att kärandena inte kan nå framgång med sin talan?

    Vilka överenskommelser gäller mellan Hyresgästföreningen och de medlemmar som klandrar beslut om ombildning? Vem betalar rättegångskostnader/skadestånd vid förlust?

    Förs det någon diskussion om lämpligheten att biträda vid fruktlösa processer mot bakgrund av den skada både kärandena och de boende som vill ombilda drabbas av?

    Förs den någon diskussion om lämpligheten i att föra dessa processer mot bakgrund av den kommande förändringen av systemet för hyressättning?

    Hyresgästföreningens väsentligaste uppgift är ju enligt stadgarna att verka för allas rätt till en god bostad "till rimlig kostnad". Alternativa kalkyler visar att kostnaderna för att bo i hyresrätt i innerstan kommer att ganska rejält överstiga kostnaden för att bo i liknande bostad med bostadsrätt. Är det då rimligt och i linje med stadgarna att med alla medel förhindra ombildning i attraktiva områden där hyresgästerna kan förväntas drabbas hårt till följd av kraftiga hyreshöjningar?

    Vilka kommer flytta in i dessa lägenheter om ett tiotal år? Låg- och medelinkomsttagare lär knappast ha råd att bo kvar. Ombildningen kan vara mångas enda chans.

    Vad gäller den återkommande kritiken om chefernas lönenivåer är Hyresgästföreningens ordförande och hennes närmsta kollegor inte ensamma om att tjäna betydligt mer än merparten av sina medlemmar. Liknande diskussioner om rimlighet och rättvisa förekommer i såväl fackföreningar som i ideella organisationer som sysslar med välgörenhet. Jag tycker det finns en nytta i att diskussionen hålls levande, men den får inte överskugga ännu viktigare frågor.

    SvaraRadera
  3. Jag tror också att Hyresgästföreningen vill agera för hyresgästernas bästa. Men den nya lagstiftningen öppnar för marknadsmässig hyressättning. Även om viljan finns, är Hyresgästföreningens möjligheter att påverka den utvecklingen och dess konsekvenser begränsade.

    I centralt belägna, attraktiva, områden kommer vi se kraftigt höjda hyror på några års sikt. För de som bor i sådana områden är ombildning till bostadsrätt därför det bästa alternativet, såvida inte plånboken är väldigt tjock.

    Det är inte fel att Hyresgästföreningen sympatiserar med de hyresgäster som inte vill ombilda. Men det är fel att Hyresgästföreningen medverkar i domstolsprocesser som bedrivs utan utsikter till framgång.

    Beslut som fattats av en kvalificerad majoritet av de boende måste respekteras. Självklart måste också gällande rättsregler respekteras.

    Domstolarna fyller helt andra och viktigare funktioner än att vara forum för politiska manifestationer och missnöjesyttringar. Domstolsprocesser ska inte heller användas i politiska syften.

    21 maj 2010 23.17


    Lottie-Ann sa...
    Hej Barbro!

    Jag har skrivit långa inlägg ovan, men hyser ändå en förhoppning om att du ska kommentera det som framförts.

    Med vänlig hälsning,

    Lottie-Ann

    21 maj 2010 23.29


    Barbro Engman sa...
    Lottie-Ann, det står dig naturligtvis fritt att göra vilka bedömningar du vill om hur det nya lagförslaget kommer att slå. Jag och de flesta med mig delar inte din bedömning och jag tycker att det är ledsamt att du och andra använder den här typen av argument för att få till stånd ombildningar.
    Hyresgästföreningen har över en halvmiljon medlemmar spridda över landet. I alla delar av landet finns ett antal likartade problem eller frågeställningar som berör hyresgästerna och som hyresgästföreningen har att hantera men det finns också mycket olikheter. Hyresgästföreningen jobbar därför väldigt lokalt, vi förhandlar lokalt med de 302 kommunala bolagen, vi bedriver bostadsplotiskt opinionarbete i resp. kommun, Hem&Hyra har lokala editioner osv.
    Det som dominerar kommentarerna på min blogg, oberoende av vad jag själv skriver om, är ombildningsproblematiken i Stockholm. Ingen annanstans i landet ombildas hyresrätter till bostadsrätter som i Stockholm delvis därför att det är en politiskt önskad utveckling i Stockholm som inte har någon motsvarighet i exempelvis Göteborg eller Malmö.
    Jag kommer inte att ge mig i kast med att granska eller tycka om de frågor eller ställningstaganden som vår region i Stockholm gör vare sig det handlar om ombildning eller om de hyresuppgörelser som görs. Det är regionens sak att hantera och det är deras sak att ta ställning till. Om de driver rättsfall på ett felaktigt sätt kommer det att visa sig vid den rättsliga prövningen om de har goda grunder för sitt ifrågasättande kommer det också att visa sig.
    Den ombildningspolitik som förs i Stockholm skapar tyvärr konflikter mellan de som valt att bo i hyresrätt och som vill fortsätta göra det och de som vill ombilda. Den som absolut vill bo i en bostadsrätt har ju betydligt större möjligheter att göra det, det är gott om annonser. Valfriheten för den som vill bo i hyresrätt är däremot begränsad och blir alltmer begränsad. Det är en mycket tråkig utveckling. Min uppgift som ordförande är att företräda hyresgästernas intressen, inte villaägarnas eller bostadsrättsinnehavarna. De har egna organisationer.

    22 maj 2010 08.40

    SvaraRadera
  4. Långt att läsa, jag vet. Ledsen för det. Men jag vill att noterar att Barbro är bekymrad över att jag använder oron över kommande hyreshöjningar som argument för att få till stånd ombildningar (!) och att jag, enligt Barbro, skulle vara tämligen ensam om att tro att vi får höjda hyror i innerstan.

    Vi får väl se vem som har rätt om tio år.

    SvaraRadera
  5. Jag kan förstå att barbro inte lägger sig i vad som händer i varje specifik region ex Stockholm.

    Jag kan också förstå att hon stödjer den ensama hyresgästen i kamp om de allt förre hyresrättslägenheterna.

    Jag kan förstå att det finns olika åsikter om det som tingsrättan skall ta ställning till.

    Men varför kan hon inte förstå utvecklingen av "stockholmsmodellen"? Det som hände i Norrköping, gick det att misstolkas? Är det helt omöjligt att dra paralleller till vad som kan tänkas hända i innerstan i framtiden?

    Är det så att man tror att kommande hyreshöjningar kan komma att hamna i Tinget? Då finns som sagt en vägvisande dom från fallet i Nörrköping!

    Jag hoppas att Barbro och hennes kollegor inser att de inte kan sitta kvar på sina positioner om det skulle visa sig att de hade fel.

    Jag hoppas att HGF´s chefjusrist tar sitt ansvar om dommen från Tingsrätten skulle vara till Ånghästen fördel!

    Allt annant vore tjänstefel, eller hur Barbro?

    / Jonas

    SvaraRadera
  6. "Den som absolut vill bo i en bostadsrätt har ju betydligt större möjligheter att göra det, det är gott om annonser. "
    //Barbro Engman

    Är det vad du tror att hela denna diskussion handlar om Barbro?.

    SvaraRadera
  7. Ja, det är anmärkninsvärt hur svårt det kan vara att förstå vad det egentligen handlar om. Eller är det bara känsligt och obehagligt att svara på? Sällan skådat sådan ovilja att svara på frågorna. Läste tidigare vad Terje svarat på Monicas långa brev, ytterliggare ett bevis på att frågona svaras, nästan....... Men ändå inte.

    Någon annan som fick klarhet i Terjes svar?

    SvaraRadera
  8. Vilket svar? Terje skrev, men något svar blev det i alla fall inte.
    Sedan gråter han över att frågorna kommer igen och igen och igen.

    Däremot ägnar han en hel del bloggutrymme åt sin beundran över Lars Ohly och vänsterpartiet.
    Hyresgästföreningen politiskt oberoende. tjenare...

    SvaraRadera
  9. Vi som blir resthyresgäster om det blir ombildning kan vara lugna de närmaste tre åren då våra hyror inte kommer att höjas.
    Det har väl inte ändrats nu när vi röstade FÖR ombildning med detta löfte.

    SvaraRadera
  10. Ja, de borde ni ju vara, löften är ju löften eller hur? Sen borde det väl bli marknadshyror?

    SvaraRadera
  11. Enligt de uppgifter jag fått så gäller den ekonomiska planen. Den är ju beslutad på stämman förra året och inte ändrad. Om någon omvälvande skulle hända innan vi tar över så antar jag att det keävs en extra stämma om den ekonomiska planen behöver ändras.
    Enligt Björn Isaksson så gäller också bankens bud så länge ingen av parterna sagt upp det.

    SvaraRadera
  12. Jag har nu läst hela nyhetsbrevet. Det är onekligen skarp kritik som riktas mot Barbro Engman och Hyresgästföreningen. Redan för 10 år sedan startade kritiken mot den väg som Hyresgästföreningen tagit och som en yttersta konsekvens så blev Roland von Malmborg suspenderad som förtroendevald. Det var Barbro Engman som skrev under. Så det ligger kanske mer bakom än bara saklig kritik. Hela Södermalmsstyrelsen lämnade också sina uppdrag. Jag fick aldrig fram om de också blev tvungna att gå.
    Hur som helst så uppfattar jag att de som bildat NHB förutsåg för länge sedan det scenario vi befinner oss i idag, att hyrorna i innerstan och i attraktiva områden drastiskt kommer att höjas. Det är möjligt att Hyresgästföreningen tycker att det är riktigt ur ett nationellt perspektiv, men då är det inget som de står för utåt. NHB menar också att antingen så är Barbro Engman naiv som inte inser scenariot eller så är det en medveten strategi för att kunna behålla Hyresgästföreningens förhandlingsmöjligheter som då mest blir till gagn för de som förhandlar och inte för de hyresgäster de företräder. Det blir den närmaste framtiden som kommer att visa hur det blir, men alla tecken tyder på att innerstadens hyresgäster har all anledning att vara oroliga.
    Monica

    SvaraRadera
  13. Oj, oj, oj! Det var ord och inga visor.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. ...eller kanske på banken. Eller hos försäkringsbolaget.

    SvaraRadera
  16. Om det är någon som vill läsa in sig på Hyresgästföreningens sönderfall och förruttnelseprocess så finns det en utmärkt bok att läsa om detta.

    Bland annat om Terjes nedstängande av Södermalmsföreningen, och hans tafatta försök att mörka detta och släta över sitt misstag.

    Om HGF´s totala okunskap om Hyror i Stockholm och hur illa förhandlingarna sköts av dem i verkligheten.

    Man kan även läsa om HGF spel bakom galleriet där de går med på försämrade villkor för medlemmarna för att själva åtnjuta mer makt.

    Om maktspel och allmän neputism inom föreningen...

    Smaskigt värre!

    90 kr kostar boken och den kan beställas här:

    http://www.bekymradehyresboende.se/

    SvaraRadera
  17. Det är alltid kul nu när HGF får däng offentligt. Nu verkar ju inte kritikerna riktigt agera ur vårt perspektiv. De argumenterar mer av det gamla, unkna planekonomiska tänkandet. En och annan slutsats verkar också lite tokig, mot bakgrund av hur HGF har svarat angående vårt ärende. Centralisering, t. ex. verkar inte ha fungerat eftersom Engman inte tar ansvar för hur Gunnarssons region agerar. Han i sin tur tar inte ansvar för hur anställda tjänstemän agerar. Det finns alltså ingen sammanhållen strategi på HGF. Profileringen av HGF spretar åt flera håll, eftersom ansvaret för olika ageranden tycks ligga lite varstans.

    SvaraRadera
  18. Snyggt svarat Björn! Hejja Björn och Ånghästen!

    http://realtid.se/ArticlePages/201006/16/20100616092902_Realtid591/20100616092902_Realtid591.dbp.asp

    SvaraRadera
  19. Alla man pratar med eller som får höra om Ånghästen eller Skottets behandling från HGF undrar alla samma sak.

    Hur kan HGF få agera på detta sätt? Och hur kan de som stämmer (käranden) behandla sina grannar så illa?

    Det är en gåta. Hur kan stämmarna hysa sånt hat mot en absolut majoritet av sina grannar - och även få stöd av HGF i sitt rättshaveri och bråkande med grannarna?

    Det är skandal!

    SvaraRadera
  20. Ja, det är en skandal! Den enda logiska förklaringen är att det handlar om politik, egoism och makt.

    SvaraRadera
  21. Tidigare för hyresrätten16 juni 2010 kl. 13:44

    I morgon klubbas det nya hyressystemet igenom - och det träder i kraft den 1:a januari 2011

    Proposition Prop. 2009/10:185 http://www.regeringen.se/content/1/c6/14/29/85/6e280696.pdf

    Rädda sig till bostadsrätten alla som kan!

    SvaraRadera
  22. Har nu varit inne och tagit bort alla personliga påhopp som Terror-Terje och liknande. Det gynnar inget i sak och därför har den typen av uttryck inte heller på den här bloggen att göra.
    sa Monica

    SvaraRadera
  23. Saxat från Barbro Engmans blogg:

    --

    Tidigare medlem i HGF sa...
    I morgon klubbas sannolikt de nya hyrorna och allmännyttans nya tillvaro igenom (Prop. 2009/10:185). Hyrorna införs 1:a januari 2011

    Beroende på bedömare man pratar med får man litet olika svar.

    Hyresgästföreningens ordförande (4 personer) för innerstaden gick ut med en siffra på +25%.

    Hyresgästföreningen centralt har hittat siffror som pekar på uppåt +40% på bara några få år.

    Margareta Friman-Scharin,
    ordförande i Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet (NHB) pekar på att hyran kommer att kunna gå upp mellan 50% ända upp till 70%.
    http://www.regeringen.se/content/1/c6/14/29/85/6e280696.pdf

    Billigt blir det ej. Ombilda den som kan.

    16 juni 2010 15.01
    --

    SvaraRadera
  24. Glömde att ställa tillbaka till ej granskning av kommentarer men nu är det gjort.

    SvaraRadera
  25. Jag förstår inte överhuvudtaget hur all denna diskussion kring HGF och hyreshöjningar enligt Stockholmsmodellen fortfarande kan vara ett intressant ämne att dryfta på denna blogg. Har vi/ni inte hunnit steget längre i den här ombildningsprocessen. Det där är väl historia nu, och utan intresse. Eller hålls diskussionen vid liv därför att Brf tänker följa Stockholmsmodellen för kvarvarande hyresgäster (om brf blir framtida hyresvärdar), trots alla fagra löften om lägre hyra?

    Snart är det väl dags för en vända med ränteläget igen och framtida höjda bank-krav på storleken av försörjningsbörda för att kunna medges ett bostadslån osv osv.

    SvaraRadera
  26. Hyresrätter fortsätter att ombildas till bostadsrätter i rask takt. Förra året sattes nytt rekord när 331 hyresfastigheter i landet ombildades. Men takten kan dämpas vid ett regeringsskifte.

    http://www.e24.se/pengar24/bostad/fler-ombildar-till-bostadratt_2125485.e24

    SvaraRadera
  27. Ingenting hörs från vänsterkanten längre...

    Kan vi betrakta muren som riven?

    SvaraRadera
  28. Självklart är det intressant att diskutera Stockholmsmodellens effekter på denna blogg.

    Stockholmsmodellens införande måste beaktas när man diskuterar om det är rimligt och lämpligt att stämma bostadsrättsföreningar som vill ombilda.

    Hyresgästföreningen lägger stora resurser på att hålla boende kvar som hyresgäster, trots att villkoren för hyresrätten är på väg att ändras radikalt. Vad sänder det ut för signaler, annat än att deras största intresse ligger i att trygga den egna kassan?

    Jag skulle kunna förstå klandret i tingsrätten om det handlade om att bevara de boendevillkor vi har idag. Men sett i ljuset av Stockholmsmodellens införande blir resultatet med en eventuell framgångsrik klandertalan att vi alla blir kvar som hyresgäster, men med betydligt högre hyror.

    SvaraRadera